Hvordan lage kombucha?

Publisert av Siri Antonsen-Aartun den

Mange er nyskjerrige på hvordan lage sin egen kombucha. Det er ikke veldig vanskelig. Den lager seg egentlig selv, men for å kunne lage det trenger du en scoby og litt startkultur. Jeg husker enda da jeg fikk min første scoby. Det er ca 10-12 år siden. Da bodde vi i Stavanger og jeg syklet til ei dame jeg hadde blitt kjent med via internett for å hente min første kombuchascoby. 

Til deg som ikke har hørt om kombucha før så er det altså fermentert te som har en syrlig og frisk smak. Kombucha kan bidra med gode bakterier og organiske syrer som kan være med å støtte fordøyelsen.

Du trenger:

1 scoby 

ca 1-2 dl startkultur

1 liter vann

2 teposer (helst økolgisk). Ikke Earl Grey da den inneholder bergamont olje som ikke er bra for kombucha.

4 ss rårørsukker (jeg bruker å kjøpe økologisk fra Urtekram)

1 stort glass

1 klede

1 gummistrikk

 Sånn gjør du:

Kok opp vannet og ha i teposene. La teen trekke en liten stund før du tar ut posene og har i rårørsukker. La teen avkjøle seg til romtemperatur. Så legger du kombuchababyen oppi den avkjølte teen sammen med startkulturen. Bruk kledet til å dekke over åpningen til glasset og fest klede med gummistrikken.

La kombuchaen stå i romtemp i minst 2 uker for å fermentere. Du kan for eksempel sette den på kjøkkenbenken, inni et skap, på badet osv. Det viktigste er at den får stå i fred og har det lunt og godt. Mine trives ikke om det er for kaldt der de står. Etter ca 2 uker vil du se at kombucha babyen du la oppi glasset har laget en ny. Drikken er nå ferdig og du kan lage to nye satser eller du kan gi vekk den ene, bare husk at du alltid må la litt væske følge med som startkultur til den nye satsen.


Del dette innlegget← Eldre innlegg Nyere innlegg →