I dag dro Simon og jeg på tur til et “hemmelig” sted for å plukke ramsløk sammen med noen venninner og deres små.
Ramsløken er også kalt ”vill hvitløk” fordi den lukter og smaker ganske likt som hvitløk. Det lukter til og med hvitløk i området den vokser. Og det luktet kjempe godt i bilen på vei hjem 😉 Man kan plukke de friske bladene, blomstene i blomstringstiden og løken. Jeg har kun erfaring med blader og blomster fra ramsløken.
Ramsløken inneholder masse C vitamin, mineraler og salter.
I tillegg til veldig god smak har ramsløk mange positive egenskaper som for eksempel:
- Den fremmer en god fordøyelse og styrker magen
- Den er med på å balansere biotaen i tarmen
- Bakterie og soppdrepende
- Den senker blodtrykket
- Kolesterolsenkende
- Slimløsende
Jeg fikk plukket en god del ramsløk i dag så nå har jeg lagd masse pesto som står til fermentering. I tillegg til at jeg har fått fylt opp dehydratoren med løk som skal tørkes fordi jeg skal lage ramsløksalt.
For å lage pesto av ramsløk trenger du:
Ramsløk
En god olivenolje
Salt
Valnøtter (andre nøtter/kjerner kan også brukes)
Det er vanskelig å oppgi mengdemål fordi jeg lagde en veldig stor porsjon. Dersom du ønsker å fermentere pestoen har du oppi litt væske fra fermenterte grønnsaker, molokosan, vitabiosa eller kombucha/vannkefir som brukes som startkultur. Og så er det bare å la pestoen stå 2-3 døgn på benken å fermentere.
Kilder:
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/alli_urs.htm