Bløtlegge nøtter og frø

Et spørsmål jeg ofte får er om jeg bløtlegger alt av nøtter og frø før jeg spiser dem.

knekkebrød frø frøknekkebrød lavkarbo hjemmelaget paleo

Først vil jeg si litt om hvorfor bløtlegge. Nøtter og frø er veldig næringsrike, men de inneholder også noen stoffer, blant annet fytinsyre som hemmer næringsopptaket og gjør dem tungt fordøyelige. For å kunne bryte ned fytinsyren trenger vi et enzym som heter fytase, fytase finnes i varierende grad i de aller fleste nøtter og frø. Enzymet fytase aktiveres under bløtlegging og derfor kan bløtlegging gjøre det lettere å fordøye nøtter og frø.

Du kan også spire eller fermentere dem i stedet for å bløtlegge.

Dette gjelder forøvrig også korn og belgvekster.

Så over til spørsmålet om jeg gjør det? Svaret er ofte, men ikke alltid. Så er mitt spørmål til deg, bløtlegger du?

2 comments

 1. Takk for fin side Siri. Jeg lar oppmålte nøtter og frø til knekkebrød stå i den vesken som det hele skal blandes i ca en time før jeg smører røra tynt utover på bakeplatene. Valnøtter og mandler spiser jeg rett fra hånden- de burde kanskje bløtlegger de også- men da blir det ikke så lett tilgjengelig. Hvilke symptomer kan det gi fra magen om en ikke bløtlegger- og er det næringsstoffer som ikke tas opp?

  1. Hei! 🙂 Så bra du bløtlegger nøtter og frø før du lager knekkebrød. Et tips er å la dem stå litt lengre enn en time når du bløtlegger, gjerne over natten.

   Du må ikke bløtlegge alt av nøtter og frø før du spiser dem, det er bare en anbefalning. Dersom du spiser mye av det ville jeg gjort det, men om det bare er litt valnøtter/mandler en gang i blant går det helt fint å ikke bløtlegge dem.

   Det er næringsstoffer som ikke tas opp ja. Mange opplever også problemer med fordøyelsen når de spiser mye nøtter og frø (forstoppelse/hard mage).

   Hilsen Siri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *