Hvordan tappe bjørkesevje?

Hvordan tappe bjørkesevje?

I år fikk jeg endelig prøvd meg på å tappe bjørkesevje. Har hatt lyst til det i flere år, men av ulike årsaker har det ikke passet før nå. 

Bjørkesevje kan du tappe fra bjørketrærne om våren når all snøen rundt bjørketreet har smeltet og telen i jorda har sluppet taket. Her i Bodø er det i slutten av april som er det «perfekte» tidspunktet for tapping av bjørkesevje, men det vil variere litt ut fra hvor i landet du bor og hvor tidlig våren kommer der du bor. 

For deg som ikke har hørt om bjørkesevje eller bjørkesaft som det også kalles for så er det altså vann fra bakken som fraktes oppover i bjørketreet via røttene. Videre fra røttene så fraktes vannet videre opp mellom barken og veden før det ender opp ute i greinene hvor det dannes knopper og skudd. 

Bjørkesevje smaker som svakt søtet vann og inneholder 1% bjørkesukker. Det sies at bjørkesevje er veldig rikt på mineraler og antioksidanter. Før i tiden ble bjørkesevje kalt for «Gudedrikk».

For å tappe bjørkesevje trenger du:

  • En drill
  • En slange (vi brukte en gammel hageslange som kappet til)
  • Ei tom flaske eller bøtte med lokk
  • Noe til å plugge igjen treet når du er ferdig (vi spikket en pinne som passet inn i hullet)

Så over til selve tappingen: 

  • Først må du finne deg et bjørketre. Bruk drillen til å borre et hull ca 80 cm over bakken. Du borrer hullet på skrå oppover ca 4-5 cm inn i treet. Du vil allerede nå se at det piler litt væske ut fra treet der du bordet et hul. 
  • Så setter du inn den ene ende av slangen og fester den andre enden oppi ei flaske eller bøtte. 
  • Nå lar du dette stå til neste dag. Da drar du tilbake til den samme bjørka og sjekker hvor mye som er kommet. 
  • Når du avslutter tappingen er det viktig å tette hullet med noe, for eksempel en pinne eller kvist som passer inn i hullet slik at det blir tett.

Fersk bjørkesevje bør drikkes i løpet av noen dager da den ikke har så lang holdbarhet. Du kan også fermentere den. Får du veldig mye kan du for eksempel koke den ned til sirup.

Lykke til! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *