Tøybleie-blogg

Hver gang jeg deler noe på instastory om tøybleier får jeg spørsmål om ikke jeg kan skrive et blogginnlegg om tøybleier, så da var det kanskje på tide? Dette er vår andre baby og andre runde med tøybleier. Storebror brukte de sammen bleiene, men da brukte vi brettebleier de seks første ukene før vi gikk over på lommebleier og AIO/AI2. Nå med lillebror kjøpte jeg noen nyfødt AI2 bleier brukt på finn.no som vi brukte fra første stund sammen med de andre bleiene eldste brukte.

Nå ble du sikkert ganske forvirra av de ordene jeg brukte? Lommebleier, brettebleier, AI2 og AIO? Det finnes mange forskjellige typer tøybleier og jeg husker at jeg var ganske så forvirra selv da jeg var gravid med eldstemann og skulle sette meg inn hvilke bleier vi skulle ha.

Her får du en kort liten oversikt over de ulike typene:

  • AIO står for Alt-i-ett tøybleie. Denne bleien har ingen løse deler, men fastsydd absorberende innlegg inni og sperrelag utenpå. Hele bleien kan vaskes og det er ingenting som må tas fra hverandre eller settes sammen. Disse bleiene finnes i både one size eller i ulike størrelser.
  • Lommebleier er tøybleier med en lomme inn hvor man kan putte innlegg i.  Man bestemmer selv hvilke innlegg og hvor mange man vil ha inni. Det følger som regel med et innlegg når man kjøper lommebleier med mindre noe annet er oppgitt. En fordel med disse bleiene er at de tørker raskt.
  • AI2 står for alt-i-to tøybleier. Disse tøybleiene har to deler. Bleietrekk med sperrelag og innlegg. Så lenge babyen din kun har tisset holder det å kun bytte innlegget også kan trekket brukes flere ganger før det vaskes.Så da trenger du altså færre bleier og flere innlegg.
  • Brettebleier er tøybleier av bomull- eller bambuskleder du bretter selv og fester med en Snappi eller Boingo. Også må du ha et sperrelag utenpå. De tørker veldig fort og mange velger å bruke disse i nyfødtperioden når det er mange bleieskift i løpet av en dag. Det finnes masse videoer du kan søke opp får å se hvordan bleiene kan brettes.
  • Prefold brettebleie er en brettebleie som er sydd sammen slik at den absorberer mest på midten. Du må ha et sperrelag utenpå disse også.
  • Formsydde tøybleier er bleier som ikke har sperrelag så du bør derfor ha et bleietrekk utenpå. Bleietrekkene er ofte laget av polyester, fleece eller ull. Mange bruker disse på natten da dette er en tøybleie som absorberer mye væske. 

I tillegg til å bruke tøybleier så har vi også valgt å bruke vaskbare vaskekluter i stedet for engangskluter og våtservietter. Bedre for miljøet og bedre for huden til baby. Husker vi kjøpte en pakke nedbrytbare våtservietter en gang vi skulle på ferie til Spania, men vi syntes de var så ekle så vi endte opp med å ikke bruke dem. Heldigvis hadde vi med vaskebare kluter også.

Hvor ofte må vi vaske tøybleiene? Vi vasker hver 2-3 dag. Legger de skitne tøybleiene i en våtpose og når den er full slenger vi den inn i vaskemaskinen. 

Hva med bæsj da? Det finnes rispapir og diverse andre løsninger man kan legge inni bleien, men det er ikke nødvendig. Vi skyller bleiene godt (i dusjen for eksempel) når baby har bæsjet før vi legger bleien i våtposen. Etterhvert som baby blir større og spiser mer og mer mat vil jo avføringen endre seg og da kan bæsjen ristes oppi do før innlegge skylles og legges i våtposen.

Tilbehør til tøybleier som kan være lurt å ha:

Våtposer – gjerne 2 eller 3 store

Små våtposer til å ha med på tur

Noen kommuner tilbyr tøybleiestøtte. Akkurat hvilke kommuner er jeg ikke helt sikker på, men det finnes oversikter på nett. Vi fikk tøybleiestøtte da vi bodde i Stavanger, nå bor vi i Bodø kommune og her er det foreløpig ikke noe tøybleiestøtte.

Her er noen nettbutikker du kan kjøpe tøybleier fra:

Lillegull

Gåsungen

Nøstebarn

Tøybleia

Alvababy

Vil du kjøpe brukt kan du finne fine bleier både på finn.no og i kjøp og salg grupper på facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *