Fermentert ketchup

Å lage din egen fermenterte ketchup er lettere enn det høres ut som og det tar faktisk ikke mange minuttene heller. Denne oppskriften er en gjenganger i min familie. Før jeg begynte å fermentere ketchup så spiste jeg ketchup ganske sjeldent, men etter at jeg begynte å lage ketchupen selv og fermentere den så har jeg begynt å spise det oftere rett og slett fordi det er så godt.

Du trenger:

 2 glass økologisk tomatpure

5 ss vann

1 1/2 ss eplecidereddik

½ ts uraffinert salt

1 ts startkultur (kan sløyfes)

1/8 ts kanel

2 ss lønnesirup

1/8 ts nellik

1/8 ts allehånde

Sånn gjør du:

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle og rør godt. Hel blandingen over i et rent glass. La det være ca 1-2 cm mellom ketchupen og glasset. Skru lokket godt igjen. La ketchupen stå på kjøkkenbenken eller et annet sted i romtemperatur i 3 døgn før du setter den inn i kjøleskapet.

8 comments

 1. Hei!
  Er en nødt til å bruke eplesidereddik, eller går det bra med hvitvinseddik eller eventuelt balsamicoeddik?

  – og hvor lenge er ketchupen holdbar i kjøleskapet?

  1. Hei,

   Jeg har ikke prøvd å bytte ut eplecidereddik med hvitvinseddik eller balsamico så vet ikke hvordan resultatet blir om du bruker en av de i stedet. Har du for eksempel vita biosa, molokosan eller lignende kan du bruke det i stedet.

   Den er holdbar 1-2 mnd i kjøleskapet.

 2. Hei
  kan man bruke vannkefir som startkultur?

  1. Ja, du kan prøve 🙂 Du kan også bruke litt ekstra salt i stedet for starter om det ikke funker med vannkefir.

 3. Hei Siri
  Har nå hatt ketchupen stående på kjøkkenbenken i 3 døgn, og nå satt den i kjøleskapet. Hvor lenge skal den stå der før den er klar til å spises ?

  1. Heia Nina 🙂

   Du har jo blitt helt rå på fermentering. Du kan spise av den med en gang 🙂

   Klem Siri

   1. Takk Siri – du inspirerer jo med det du selv legger ut. Jeg trodde kanskje det skulle “boble” i ketchupen for å vise at det var noe “liv” oppi der ?? Men, det gjorde ikke det – var heller ikke noe luft som ville ut når jeg lettet på lokket. Høres det rett ut ?

    1. Ikke alltid like lett å se at det er “liv” i ketchupen, men ofte kan man se at det at det er litt liv langs kantene selv om den ikke bobler på samme måte som en surkål for eksempel. Du vil også kjenne det på smaken at den blir litt syrligere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *