Surdeigspepperkaker

(innlegget er oppdatert 25/11-18).

Hvert år baker vi surdeigspepaerkaker og vi bruker ALLTID oppskriften til Vendel. Ei superdyktige dame som dessverre ikke har sin egen blogg enda, men du finner henne her på Instagram om du har lyst å følge en inspirerende matkonto. Jeg har fått lov av henne å dele oppskriften hennes på surdeigspepaerkaker på bloggen min og oppskriften kommer her:

For å lage surdeigspepperkaker trenger du:

1 dl lønnesirup

3 dl kokosblomstsukker (i orginal oppskriften er det 5 dl)

1 dl vann

250 g meieri smør eller ghee (klarnet smør)

9 dl spelt mel

3 ss surdeigsstarter

3 ss kanel

2 ss malt nellik

2 ss ingefær

1/4 ts salt

litt pepper

1,5 ss natron

  

Du begynner med å koke opp lønnesirup, kokosblomstsukker og vann. Så har du i ghee eller smør og lar det smelte i blandingen. Ha i krydderet og rør godt. Når blandingen er avkjølt så har du i melet og surdeigsstarteren. Jeg lot deigen stå på benken i 24 timer før jeg satte den inn i kjøleskapet. Der fikk den stå i ca 16 timer før vi skulle bake. Rett før vi begynte å bake hadde jeg i 1,5 ss natron.

 

Pepperkakene er veldig gode (etter min mening, verdens beste pepperkaker). Også er de jo litt sunnere siden de er bakt uten hvitt raffinert sukker og på grunn av surdeigen så blir de bedre for magen også.

 

10 comments

 1. Nå har jeg laget deigen, dette blir spennende!

  1. Så spennende 🙂

 2. Hei, etter 18 timer har ikke deigen min hevet eller har bobler. Er det i det hele tatt noe å forvente seg?
  Jaja, jeg baker uansett, men hvilken varme brukte du i stekeovnen?

  1. Hei 🙂 Min boblet heller ikke så mye som en vanlig surdeig gjør, men syrningsprosessen er nok i gang likevel 🙂 Jeg stekte på 180 grader i 10-15 min. De var fremdeles myke da jeg tok de ut av ovnen, men ble sprø etter noen minutter på benken 🙂

 3. Hei:) vil denne oppskriften fungere uten surdeig?

  1. Hei, ja det vil den 🙂

 4. Gleder meg sånn til å prøve disse i år!! Jeg tenker kanskje å bruke krydrene fra en oppskrift kalt “pepperkaker med ekstra piff”, da jeg er veldig glad i sterke pepperkaker… Hvor sterke er disse pepperkakene i forrhold til vanlige pepperkaker, mener du? Og steker du de på varmluft eller over og under -varme?
  Takk for fin oppskrift! 🙂

  1. Hei Ada Sofie 🙂 Beklager at jeg er fryktelig treg med å svare. Jeg er veldig glad i krydder jeg også og synes disse pepperkakene smaker veldig godt. Akkurat passe balanse mellom krydret og søtt, men det høres veldig spennende ut å lage pepperkaker med ekstra piff. Oppdater meg gjerne på hvordan det blir 🙂

   Bruker over og undervarme når jeg steker.

   Lykke til med bakingen! 🙂

 5. Gode pepperkaker? laget disse til jul nå. Syns det var vanskelig å blande inn natron godt når deigen var så stiv, kan det blandes inn før en setter deigen kaldt?

  1. Jeg bruker å la deigen stå litt i romtemp før jeg blander inn natron 🙂 Men du kan også ha det i før du setter deigen kaldt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *