Specific Carbohydrate Diet (SCD)

Dette innlegget om SCD dietten er en oppfølgning til innlegget jeg skrev tidligere om SIBO. Grunnen til at jeg vil skrive litt om dette kostholdet er fordi det anbefales å gjøre kostholdsendringer ved SIBO og det er mange som velger å følge denne dietten. SCD står for Specific Carbohydrate Diet, på norsk spesifikk karbohydratdiett. Dietten ble utviklet av dr. Sidney V. Haas på 1950 tallet som brukte behandlingen mot blant annet cøliaki og andre fordøyelsessykdommer.

Å spise etter SCD vil gi fordøyelsen en boost og mange føler seg mye bedre enn de noen gang har gjort etter å ha fulgt dietten en periode.

 

Kostholdet går ut på å eliminere karbohydratkilder som korn, sukker, stivelse og prosessert mat. Det er mest vanlig å unngå:

  • Disakkarider som sukrose (sukker), laktose (melkesukker) og maltsukker
  • Polysakkarider (som stivelse)
  • Oligosakkarider av typen FOS og inulin

Man bør også være forsiktig med monosakkarider som fruktose og arabinose.

Hva kan du spise:

  • Kjøtt – alt av storfe, lam, svin.
  • Fjærkre og egg.
  • Fisk – fersk fisk, skalldyr og skjell. Fisk på boks bør helst ligge i vann (for eksempel velg tunfisk i vann fremfor tunfisk i olje).
  • Grønnsaker – helst ferske, men frosne eller på glass går også så lenge det ikke er tilsatt sukker/stivelse.
  • Alt av bær.
  • Frukt – epler, avokado, godt modne bananer, grapefrukt, kiwi, sitron, lime, mango, melon, appelsin, nektariner, papaya, fersken, ananas, pære, dadler og tørket frukt som ikke er tilsatt noe.
  • Melkeprodukter – hjemmelaget probiotisk yoghurt, smør, ghee og oster som er vellagret.
  • Nøtter – usalta mandler, pekan, hasselnøtter, paranøtter, walnøtter, cashew og vannkastansjer. Nøttesmør uten tilsetningsstoffer (helst hjemmelaget).
  • Belgfrukter – hvite bønner, sorte bønner, linser og erter. Belgfrukter bør bløtlegges over natten og skylles godt dagen etterpå kokes. De kan også spires.
  • Krydder – de fleste krydder er tillatt. Både ferske urter, tørket eller frossent.
  • Kokos, kokosolje og kokosmelk.

 

Hva du ikke kan spise:

  • Bearbeidet kjøtt, røkt kjøtt og kjøtt tilsatt nitritt
  • Bearbeidet fisk
  • Grønnsaker – poteter, søtpotet, yams, okra og grønnsaker på glass/boks som er tilsatt sukker og lignende.
  • Korn – ingen korn er tilltatt.
  • Frukt – som er på boks/glass i sukkerlake eller andre tilsetningsstoffer, fruktjus og lignende.
  • Bær – som er tilsatt sukker eller andre konserveringsmidler må man unngå.
  • Belgfrukter – soya, kikkerter, mungbønner, bønnespirer, mais og all stivelse og sirup laget av mais.
  • Melkeprodukter – yoghurter, all melk (inkludert økologisk melk), ferske og myke oster.
  • Arrowroot, maisstivelse og tapioka.

 

Her finner du link til en mer fullstendig liste over matvarer som kan spises og bør unngås.

http://www.breakingtheviciouscycle.info/legal/listing/P/

 

 

 

kilder:

http://www.breakingtheviciouscycle.info/legal/listing/P/

https://scdlifestyle.com/about-the-scd-diet/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *