Denne uken gjesteblogger jeg hos BARE BRA BARNEMAT hvor jeg deler mine erfaringer og beste tips når man skal starte med fast føde til de små. Dersom du har en baby som snart skal starte med mat eller om du venter barn så anbefaler jeg deg å følge jentene i BARE BRA BARNEMAT. De er til stor inspirasjon og deler masse tips og triks. Du kan lese hele intervjuet her  og jeg deler i tillegg hele teksten her:

Siri deler sine erfaringer og gir deg sine beste babymattips

Jeg heter Siri Antonsen Aartun og er 31 år. Er mamma til Simon som blir 2 år i begynnelsen av mars. Jeg er sykepleier, kostholdsveileder og snart ferdigutdannet ernæringsterapeut. I tillegg til å være student driver jeg Stavanger Mat og Helse. Jeg brenner for et sunt og næringstett kosthold med rene råvarer, gjerne økologisk. Elsker å lage mat og for oss er det viktig at maten sønnen vår spiser skal være hjemmelaget og så næringsrik som mulig.

Hva var viktig for deg når barna dine skulle begynne med fast føde

Siden jeg hadde mer enn nok melk ble det naturlig for oss å fullamme frem til Simon var 6 måneder før vi begynte å introdusere annen mat. Simon var og er fremdeles veldig glad i pupp, så vi så ingen grunn til å introdusere annen mat på noe tidligere tidspunkt. Helsesøster spurte om vi skulle begynne med smaksprøver da vi var på 4 mnd kontroll, men vi valgt å vente til han ble 6 mnd. Jeg er veldig interessert i mat og kosthold og hadde brukt mye tid på lese om babyer og introduksjon av mat. Det ble derfor naturlig for oss/meg å følge og finne babymattips i boken som heter ”Supernutrition for babies” da vi skulle begynne med fast føde.

Hvordan gikk du frem da du begynte med fast føde

Den første maten han fikk var eggeplomme som var bløtkokt. Etter hvert fikk han også rå eggeplomme og det likte han faktisk bedre enn kokt. Etter eggeplomme introduserte vi lever, kraft, banan, avokado og søtpotet. Jeg begynte med en og en matvare og ventet 3-4 dager før vi introduserte neste, for å få følge med på eventuelle reaksjoner. Banan var tydeligvis ikke noe han ikke likte. Han kastet opp en hel kveld etter å ha spist banan for andre gang. Da valgte vi å vente 3-4 mnd før han fikk det igjen og da gikk det helt fint og i dag elsker han banan.

Etter hvert som Simon ble større så fikk han kjøtt som vi tygde for han, og gnagebein Han fikk også flere typer grønnsaker, både fermenterte og kokte, og næringsrike smoothier. Til tross for at Simon fikk mye av den samme maten som vi voksne spiste, så opplevde vi at han ikke var så veldig interessert i mat. Han kunne ha perioder som varte i flere uker hvor han ikke spiste noen ting eller bare en pitte liten bit til hvert måltid. Resten havnet i gulvet eller ble klint utover bordet.

Vi prøvde BLW og mating med skje

Vi prøvde både barnestyrt mattilvenning (BLW) og at vi matet han. Han likte ikke å bli matet og det lille han spiste ville han spise selv. Til tider så kunne det være ganske så frustrerende, men jeg valgte å lytte til babyen og lot han ta det i sitt tempo. Verken mannen min eller jeg hadde lyst til å tvinge han til å spise og presse maten i han. Det kan skape et dårlig forhold til mat senere. Jeg mener det er viktig å lytte til babyen. Heldigvis hadde jeg mer enn nok morsmelk så han fikk jo næring i seg. Da han var rundt 13-14 mnd begynte han plutselig å spise mer til alle måltidene.babymattips

Jeg tenker at babyer/barn spiser etter instinktene sine og det kroppen har behov for. Det ser jeg veldig godt hos sønnen min. Han kan ha dager hvor han nesten bare vil spise kjøtt eller leverpostei og fermentert surkål. Neste dag kan det være han bare vil ha smør eller frukt.

Helt konkret hvordan en matdag så ut husker jeg dessverre ikke. Han fikk pupp når han ville/trengte det, også fikk han alltid tilbud om mat til når vi spiste. Selv om han ikke spiste så mye selv i starten så satt han alltid sammen med oss rundt bordet når vi spiste. Hvis vi var ute på noe hadde jeg alltid med hjemmelaget mat til han. Det kunne være alt fra eggeplomme, smoothie eller leverkaker. Alle disse er gode babymattips

Hvilken mat ga du, hvordan kunne en mat-dag for babyen din se ut?

I min familie er det en del cøliaki og glutenintoleranse. Jeg har derfor valgt å styre unna både grøt og korn foreløpig. Korn er også veldig tungt for tarmen å fordøye. Nå som Simon nærmer seg 2 år har han begynt å spise litt surdeigsbrød, vafler og lignende. Han er enda ikke så veldig interessert i hverken brød eller kornmat.

Møtte du noen reaksjoner på ditt valg fra omverdenen, hvordan løste du eventuelle negative reaksjoner?

Jeg har ikke fått så veldig mange negative reaksjoner på maten jeg gir sønnen min. Enkelte synes nok at vi er rare fordi vi ikke har gitt grøt og brød. Og det er nok mange som synes det er rart at vi enda ammer, men vi velger å gjøre det som er riktig for oss.

Siris 5 beste babymattips

  1. Lytt til babyen/barnet
  2. Stol på deg selv – du vet hva som er best for ditt barn
  3. Lag hjemmelaget mat til babyen din
  4. Berik maten med gode fettkilder som for eksempel kokosolje eller smør/ghee
  5. Samle på tomme tomatpure glass og lignende – de er perfekte til å fryse babyporsjoner i

Lykke til!

Hilsen Siri

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *